Akut vattenläcka Körsångarvägen

Information angående akut vattenläcka

Lördagen den 8:e februari kontaktade en förbipasserande vår fastighetsskötare Tony Hammarlund. Den förbipasserande hade noterat att det ångade om marken samt att asfalten var mjuk vid den kommunala vägen i nära anslutning till vårt föreningshus och undercentral.

Tony kontaktade Stockholm Vatten i och med att läckan konstaterats på kommunal väg. De i sin tur skickade ut en reparatör från Södertörn Fjärrvärme som kom ut omgående. Reparatören kunde via värmekamera konstatera en mycket stor vattenläcka på grund av ett brustet varmvattenrör som förser Körsångarvägen med varmvatten.

Reparatören ställde en fråga om vi som förening tecknat en separat Kulvertförsäkring med Stockholm Vatten. När vi sade nej till det, så sade han att det här kommer att rinna iväg kostnadsmässigt. Han gjorde en jämförelse med en liknande vattenläcka hos vår grannförening som uppgick till drygt 2 miljoner kronor. Ett arbete som utfördes under ordinarie arbetstid.

Vi frågade när felet skulle kunna avhjälpas. Fanns det möjlighet att felavhjälpning påbörjades direkt under lördagen? Reparatören sade då att det inte fanns någon entreprenör som på så kort varsel kunde etablera grävmaskin, personal samt material under lördagen. Vad gäller material så går det inte att veta vad som behövs förrän de grävt upp och sett hela omfattningen av skadan. Felavhjälpning kan ske tidigast med start på måndag. Reparatören rådde oss att det enda ni kan göra i detta läge är att stänga av varmvattnet till Körsångarvägen så att inte skadan förvärras ytterligare.

Varmvattnet kommer att vara avstängt till att läckan är åtgärdad. Prognosen är att det skall vara avhjälpt till början av veckan.

I samband med denna information så vill vi styrelsen bemöta de frågor och påståenden som skett på vår Facebook sida. Nedan kommer vi ge svar på de frågor som inte besvaras av informationen ovan.

 • Vem är ansvarig för läckan och vad det beror på???
  • Det finns ingen som medvetet orsakat läckan. Preliminär orsak är att ett varmvattenrör gått av.
 • Då är väl problemet Stockholm Vattens problem? Då ska väl dom fixa det oavsett om det är helg eller inte. Dom måste väl ha en jour.
  • Varmvattenröret ifråga tillhör föreningen men löper under kommunal väg. Kostnader kommer vi i föreningen därför att stå för.
 • Alltså ni är inte kloka???!!! Hur många hus finns på Körsångarvägen??? Alla familjer och barn ska trängas i lokalen för att duscha???? Bara för att ni följer ngns rekommendationer????!!! Skärp er !!!!
  • Vi försöker göra det bästa av situationen däri måste vi ta hela föreningens intresse i åtagande. Det finns två duschar i föreningshuset som man kan få tillgång till bl.a.
 • Fixa så man kan bada bastu när ni ändå håller på.
  • Vi har ett renoveringsprojekt på gång för föreningslokalen. Däri ingår inte bastu, då den renoverats i omgångar pga fuktskador. Ventilationen i vår föreningslokal som är tillika skyddsrum är inte god nog för bastu.
 • Vilket skit. HSB hade fixat så man kan duscha. Okej om ni andra gillar att lukta skit.
  • Vi gjorde en upphandling av ny teknisk- som ekonomisk förvaltare pga att HSB inte skötte sig. Vi fick en ekonomisk kompensation från HSB för att de inte skött sina åtaganden. Felanmälningar tog lång tid (ibland år) innan de utfördas (om de utfördes alls). Projekt vi beställt försenades eller drevs i sank.
 • Rabatt på avgiften
  • Vi betalar alla för föreningens utgifter via medlemsavgiften. Vi kan inte ge en rabatt på medlemsavgift – Hur skall vi betala då för våra utgifter? Vi vill påminna alla om att de inte bor i en hyresrätt där ett kommersiellt kommunalt eller privat bostadsbolag äger och förvaltar fastigheterna.
 • Stockholm vatten. Fan jag betalar skatt fixa omgående
  • Varmvattenröret ifråga tillhör föreningen men löper under kommunal väg. Kostnader kommer vi i föreningen därför att stå för.

Vi vill avslutningsvis påminna er alla om att hålla en god ton i dialog på sociala media. Den elaka jargong och pajkastning som förekommer är inte någon förtjänt av. Därtill så får det folk som kanske skulle vilja engagera sig i föreningens frågor, dvs anmäla sig till styrelsearbetet eller dylikt att tänka till både en och två gånger innan de lägger sitt namn till förslag för årsstämman.

Har ni frågor på detta, ställ dem till styrelsen@silfverdalen.se.

Med vänliga hälsningar

Styrelsen Brf Silfverdalen