Tillstånd Renovera

Läs noggrant igenom nedanstående samt allt under menyrubriken "Renovera".

Att inneha en bostadsrätt innebär att man är medlem i en bostadsrättsförening som äger fastigheten och att man har nyttjanderätt till ”sin” lägenhet. Samtidigt äger man en ekonomisk andel i bostadsrättsföreningen.
Det betyder att vi som bostadsrättsinnehavare måste iaktta vissa regler när vi ska renovera eller bygga om lägenheten.

ALL renovering som inte avser lägenhetens ytskikt (t ex målning och tapetsering) SKA anmälas till styrelsen. För att du skall få lov att göra väsentliga förändringar i din lägenhet är du skyldig att ansöka om detta till föreningens styrelse.
Ansvaret för underhållet av din bostadsrätt delas mellan dig och föreningen och regleras i föreningens stadgar, bostadsrättslagen samt i viss omfattning av föreningens trivsel- och ordningsregler.
Det är viktigt att du som bostadsrättsinnehavare är insatt i vad som gäller och det är styrelsens skyldighet att se till att regler etc, enligt vad som nämnts ovan, efterföljs.

Vad är väsentliga förändringar?
Väsentliga förändringar är sådana som t ex berör bärande väggar, som avsevärt förändrar planlösningen eller som påverkar ventilation, vatten och avlopp.
Icke bärande innerväggar är ditt ansvar som bostadsrättsinnehavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar lägenheten enligt ovan.

Styrelsen måste godkänna
Var noga med din beskrivning av vad som skall ändras och bifoga om möjligt en ritning. Styrelsen använder detta underlag för att fatta beslut. Även vid altanbygge, uppsättning av parabolantenn, markis och staket behövs ett godkännande från styrelsen.
Ansökan skall inkomma senast en (1) månad innan arbetet påbörjas, så att styrelsen har tillräckligt med tid att behandla din ansökan på ett styrelsemöte.
Arbete får ej påbörjas innan du fått styrelsens godkännande.

Om du inte kan uppvisa att renoveringen utförts enligt branschorganisationernas för uppgiften godkänd entreprenör/person kan skadeersättning minska eller helt utebli från försäkringsbolag vid eventuell framtida skada.
Att styrelsen gett tillstånd innebär inte att styrelsen eller föreningen tar över ansvaret för utförandet.

Klargörande
Styrelsen kan neka beviljande av renovering om den är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller om den strider mot föreningens stadgar eller ordningsregler.
Om en tillståndspliktig ändring görs utan tillstånd, kan föreningen kräva att du återställer lägenheten till tidigare skick.
Du står själv ansvarig för ev extra kostnader som föreningen enligt lagar och förordningar kan åläggas, om de direkt har samband med dina renoverings-/ombyggnadsarbeten.
Styrelsen kan även bevilja en villkorad ansökan, vilket innebär att villkor ställs för att du skall få göra renoveringen.

Har du frågor beträffande renovering eller underhåll är du välkommen att maila styrelsen.

LYCKA TILL MED DIN RENOVERING!

Blankett för ansökan om renovering